Header Ads

Header ADS

8ο επεισόδιο Football Idols | Νόνι Λίμα | Video

Ο Νόνι Λίμα (Λεονίλντο Λίμα Μπατίστα) είναι προπονητής ποδοσφαίρου και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήρι (Cabo Verde), αλλά ζει από το 1976 στην Ελλάδα και έχει πάρει την Ελληνική υπηκοότητα. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 παιχνίδια επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν, έως το 1988.

Οι 304 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο τον φέρνουν στην τρίτη θέση στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος Α' Εθνικής μετά τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαιριστών στην ίδια ομάδα.

Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 1979, πετυχαίνοντας ένα από τα τρία τέρματα της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στην Β' Εθνική. Το κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της SL που προλογίζει το βίντεο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Νόνι Λίμα, αναφέρει σχετικά:

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και συγκεκριμένα το 1976, έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα ένας ποδοσφαιριστής που με τον ερχομό του ανάγκασε όλο τον φίλαθλο κόσμο να ψάξει στον παγκόσμιο χάρτη να βρει την χώρα καταγωγής του.

Μπορεί ο Νόνι Λίμα (περί ου ο λόγος) να διέθετε Πορτογαλικό διαβατήριο, αλλά η πατρίδα του είναι τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου ή Κάπο Βέρντε, όπως είναι και η διεθνής ονομασία τους. Ο 20χρονος τότε Νόνι Λίμα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τελικά εδώ θα ζούσε περισσότερα χρόνια, απ’ ότι στην γενέτειρά του.

Δεν περίμενε ότι θα γίνει ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους ξένους παίκτες, αλλά και ο τρίτος της σχετικής λίστας ξένος ποδοσφαιριστής (πίσω από Βαζέχα και Τζόρτζεβιτς) με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα μιας ομάδας, του Πανιωνίου συγκεκριμένα.

Στο σημερινό επεισόδιο των «Football Idols» ο Λίμα θυμάται πως βρέθηκε στη χώρα μας, πώς έφτασε στο σημείο να γίνει Έλληνας, υπηρετώντας μάλιστα δύο θητείες στον Ελληνικό στρατό.

Μοιράζεται το παράπονό του γιατί δεν κατάφερε ν’ αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας, αλλά και την ιστορία για το σοβαρό τραυματισμό που του ανέκοψε την καριέρα. Κυρίως όμως, μιλάει με θέρμη για την πατρίδα που τον αγκάλιασε και πλέον είναι όλη του η ζωή, την Νέα Σμύρνη.

Οι Football Idols έρχονται στις οθόνες για να θυμηθούν και να θυμίσουν τις μεγάλες στιγμές της καριέρας τους να διηγηθούν ανέκδοτες ιστορίες, να περιγράψουν τα μεγάλα ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος, να ζήσουν ξανά την καριέρα τους, να μιλήσουν για την ζωή και τις προσωπικές τους στιγμές μακριά αλλά και μετά το ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο επεισόδιο αφορούσε τον Νίκο Μαχλά, το δεύτερο τον Νίκο Αναστόπουλο, το τρίτο τον Βέλιμιρ Ζάετς, το τέταρτο τον Κώστα Ιωσηφίδη, το πέμπτο τον Ντέμη Νικολαΐδη, το έκτο στον Αντώνη Νικοπολίδη και το έβδομο στον Ντίνο Κούη...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.