Header Ads

Header ADS

ΕΣΑΚΕ: 30 χρόνια από το "έπος" της Εθνικής

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του Euroabsket
Διαβάστε το αφιέρωμα του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα ετών από την κατάκτηση του Euroabsket 1987...

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το «έπος» της Εθνικής ομάδας. Από την «μαγική» εκείνη βραδιά της 14ης Ιουνίου 1987 στο ΣΕΦ που η παρέα των Παναγιώτη Γιαννάκη, Νίκου Γκάλη, Φάνη Χριστοδούλου, Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Φασούλα, Μέμου Ιωάννου, Νίκου Σταυρόπουλου, Μιχάλη Ρωμανίδη, Λιβέρη Ανδρίτσου, Νίκου Φιλίππου, Νίκου Λινάρδου, Παναγιώτη Καρατζά με προπονητή τον Κώστα Πολίτη και συνεργάτη τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, με τη νίκη της στον τελικό επί της Σοβιετικής Ένωσης στην παράταση (1093-101) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Εκείνη η βραδιά ήταν η κορύφωση μιας απίστευτης πορείας, που ένωσε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Όλη η Ελλάδα έγινε μια τεράστια "αγκαλιά" γύρω από τα 12 παλληκάρια της Εθνικής, που κάρφωσαν την ελληνική σημεία στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από εκείνη την βραδιά και μετά τίποτα δεν ήταν το ίδιο για το ελληνικό μπάσκετ και τον αθλητισμό της χώρας γενικότερα. Ακολούθησαν πολλές και μεγάλες επιτυχίες και το μπάσκετ καθιερώθηκε στην συνείδηση των Ελλήνων ως το αγαπημένο τους άθλημα.

Για την σημερινή επέτειο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Η τεράστια επιτυχία του 1987 αποτελεσε ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ, για τον αθλητισμό και γενικότερα για την κοινωνία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, γιατί κατάφερε να δώσει όραμα, να ενώσει τους Έλληνες και να τους δείξει ότι με ομαδική, οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια μπορούν να φτάσουν σε «κορυφές», που ούτε καν έχουν ονειρευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι το ιστορικό αποτέλεσμα του 1987 αξιοποιήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, από τα αθλητικά σωματεία (από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών, που ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα), και συνολικά από τον χώρο του μπάσκετ. Τα γήπεδα του μπάσκετ γέμισαν και συνεχίζουν να γεμίζουν από νέα παιδιά, κλειστά γυμναστήρια κατασκευάστηκαν σε όλη την χώρα και σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο ηταν η αρχή για πολλές και μεγάλες επιτυχίες. Το μπάσκετ έγινε το εθνικό άθλημα των Ελλήνων.

Καθήκον όλων μας, όσων υπηρετούμε το ελληνικό μπάσκετ από οποιαδήποτε θεσμική ή μη θέση , είναι να κάνουμε το παν ώστε να διαφυλάξουμε την «κληρονομιά» του 1987. Να στηρίξουμε ώστε να συνεχίσουν οι Εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι μας να χαρίζουν στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αξέχαστες στιγμές και τα νέα παιδιά να "πλημμυρίζουν" τα γήπεδα του μπάσκετ.

Η μεγαλύτερη προσφορά του ελληνικού μπάσκετ στην κοινωνία είναι ότι έχει διαπαιδαγωγήσει και εξακολουθεί να το κάνει, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με τις αξίες του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που όταν φοράνε την γαλανόλευκη φανέλα με το εθνόσημο στην καρδιά τους δίνουν το 110% των δυνάμεων τους για να μας κάνουν όλους εμάς κάθε φορά υπερήφανους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.