Header Ads

Header ADS

Το pregame του Ζίμπρου - ΠΑΟΚ

Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπτης (21/08, 21:05, OTE TV) καλείται ν’ αντιμετωπίσει ομάδα από τη Μολδαβία. Αντίθετα, η Ζίμπρου έχει επισκεφτεί την Ελλάδα και μάλιστα την Θεσσαλονίκη προκειμένου να κοντραριστεί με τον Άρη για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 2003. Η πρώτη αναμέτρηση είχε πραγματοποιηθεί στο Τιρασπόλ κι όχι στο Κισινάου και είχε τελειώσει ισόπαλη με 1-1. Στον επαναληπτικό, οι Μολδαβοί προηγήθηκαν, μα δέχτηκαν δύο γκολ, γνώρισαν την ήττα 2-1 και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η Ζίμπρου, άλλωστε, αναγκασμένη να ξεκινά αρχές καλοκαιριού από τους πρώτους προκριματικούς γύρους, μόλις μια φορά στις 15 ευρωπαϊκές πορείες της έχει καταφέρει να περάσει στη δεύτερη φάση του Europa League. Συνολικά η αντίπαλος του ΠΑΟΚ ως τώρα έχει δώσει 62 αγώνες στην Ευρώπη με απολογισμό 18 νίκες, 17 ισοπαλίες και 27 ήττες. Οι μεγαλύτερες εντός κι εκτός έδρας νίκες της σημειώθηκαν το 1999 όταν είχε συντρίψει τη ιρλανδική Σεντ Πάτρικς με 5-0 και 0-5. Την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της ήττα τη γνώρισε μέσα στο Κισινάου από την Χάιντουκ με 0-4 το 1996.

Η μέχρι τώρα πορεία της

Για να βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ η Ζίμπρου χρειάστηκε να περάσει από τρεις προκριματικούς γύρους. Στις αρχές Ιουλίου αντιμετώπισε την Σκεντίγια από τα Σκόπια. Ηττήθηκε 2-1 εκτός έδρας στο πρώτο ματς, αλλά ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ. Προηγήθηκε στο 5’ με τον Αμανί και στο 87’ ο Παστσένκο έκανε το 2-0 και της έδωσε το εισιτήριο για τη συνέχεια του θεσμού.

Εκεί απέναντί της τέθηκε η ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Αυτή τη φορά η πρόκριση κρίθηκε μακριά από το Κισινάου. Στο πρώτο ματς η Ζίμπρου πήρε ισοπαλία 1-1 και το 0-0 στη Μολδαβία της χάρισε τη δεύτερη πρόκριση. Η καλή της παρουσία μακριά από το γήπεδό της ήταν το συστατικό που τη βοήθησε να ξεπεράσει και το εμπόδιο της αυστριακής Γκρέντινγκ. Πάλι το πρώτο ματς ήταν εκτός έδρας και η Ζίμπρου επικράτησε με 2-1. Ετσι, η ήττα 1-0 στο δεύτερο αγώνα στο Κισινάου δεν της στοίχισε, αφού προκρίθηκε στα εκτός έδρας γκολ.

Πρώτος σκόρερ σε αυτή την πορεία της Ζίμπρου είναι ο Σεργκέι Αλεξέεφ με δύο γκολ σε τέσσερις αγώνες. Από ένα έχουν σημειώσει οι Ζαν Μαρί Αμανί, Αλεξάνδρου Γκρόσου, Αλεξάνρου Παστσένκο. Κόντρα στον ΠΑΟΚ οι Μολδαβοί θα κληθούν για πρώτη φορά να μπουν σε διπλή αναμέτρηση ξεκινώντας τους αγώνες στην έδρα τους.

Τα στατιστικά

Στους έξι προηγούμενους αγώνες της η Ζίμπρου δημιούργησε 62 τελικές προσπάθειες από τις οποίες οι 24 βρήκαν στόχο. Οι Μολδαβοί είχαν ένα δοκάρι, κέρδισαν 29 κόρνερ (4,8 ανά αγώνα), βγήκαν 12 φορές οφσάιντ, ενώ δέχτηκαν 19 κίτρινες κάρτες και υπέπεσαν σε 110 φάουλ (18,3 ανά αγώνα).

Ο διαιτητής

Τον αγώνα του Stadionul Zimbru θα διευθύνει ο 38χρονος Λίμπορ Κόβαρικ. Ο Τσέχος είναι διεθνής διαιτητής από το 2006 σφυρίζοντας προκριματικούς αγώνες Europa League, ενώ από το 2008 σφυρίζει αγώνες της πρώτης κατηγορίας του τσέχικου πρωταθλήματος (114 ματς μέχρι τώρα) και δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες φιλάθλους, καθώς τον Οκτώβριο του 2013 είχε σφυρίξει τον αγώνα της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014 ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδας και το Λίχτενσταϊν (2-0), ενώ τον Αύγουστο του 2010 είχε σφυρίξει την αναμέτρηση των PlayOffs του Europa League ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Νταντί Γιουνάιτεντ (1-1).

Εκείνη η αγωνιστική περίοδος μάλιστα (2010-11), ήταν η πρώτη κατά την οποία ο Κόβαρικ σφύριξε και αγώνες της φάσης των ομίλων του Europa League, κάτι που επαναλήφθηκε και τις επόμενες περιόδους, ενώ από την ίδια περίοδο (2010-11) ξεκίνησε να διευθύνει και αγώνες των προκριματικών του Champions League.

Σε σύνολο 47 διεθνών αγώνων που έχει διευθύνει, ο 38χρονος διαιτητής έχει υποδείξει 8 πέναλτι (από 4 για γηπεδούχους και για φιλοξενούμενους), έχει αποβάλλει 6 ποδοσφαιριστές (1 για τη γηπεδούχο και 5 για τους φιλοξενούμενους), ενώ έχει βγάλει 183 φορές την κίτρινη κάρτα απ’ το τσεπάκι του (82 για γηπεδούχους και 101 για φιλοξενούμενους).

Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Κρίστοφ Μεντσλ και Γίρι Μόλατσεκ, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο επίσης Τσέχος Πετρ Αρντελεάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.