Header Ads

Header ADS

Σεμινάριο αδειοδότησης για ΠΑΕ - ΜΜΕ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πραγματοποίησε σεμινάριο προς της ΠΑΕ της Super League και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. με αποκλειστικό θέμα την αδειοδότηση. Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, στο οποίο κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης Γιώργος Δημητρίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανέλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης σεμιναρίου για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί τακτικά, σε ετήσια βάση, και έντονα. Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε έγκαιρα και υπεύθυνα για τη διαδικασία της αδειοδότησης, η οποία εσάς απασχολεί όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, αλλά εμάς απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αδειοδότηση είναι μια διαδικασία διαρκής και εξελισσόμενη και δεν απεικονίζει απλώς μια πραγματικότητα την ώρα της απόφασης. Δεν φωτογραφίζει μια στιγμή. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και συγκεκριμένα το εξειδικευμένο τμήμα της, η Διεύθυνση Αδειοδότησης, εφαρμόζει πιστά και κατά γράμμα, χωρίς καμία παρέκκλιση, τον κανονισμό της UEFA, εξετάζοντας τα στοιχεία που οι ίδιες οι ΠΑΕ καταθέτουν.

Αυτά τα στοιχεία υπόκεινται στην αξιολόγηση που οι κανονισμοί επιβάλουν και επίσης τεκμηριώνονται όπως ακριβώς οι κανονισμοί προβλέπουν. Η διεύθυνση αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν χορηγεί άδειες. Κάνει εισηγήσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανεξάρτητες επιτροπές, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να παρέμβει.

Και επ’ ευκαιρία, από αυτό το βήμα, κρίνω σκόπιμο να συγχαρώ τη διεύθυνση αδειοδότησης για το αποτέλεσμα της απολύτως αντικειμενικής δουλειά της, που έχει αναγνωριστεί από την UEFA και έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους φορείς, από τους οποίους ελέγχεται.

Εύχομαι σε όλους το σεμινάριο που ακολουθεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να τονώσει το πνεύμα συνεργασίας που διέπει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να συνδράμει στην καλύτερη δυνατή και ορθή ενημέρωσή σας.»

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Δημητρίου, ήταν τα ακόλουθα:

«Ο Διευθυντής του Τμήματος Αδειοδότησης δεν μετέχει σε επιτροπές και δεν ψηφίζει. Αποκλειστικό του καθήκον είναι να εισηγείται στις επιτροπές (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) με απόλυτη προσήλωση στις διατάξεις του Κανονισμού. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αξιολογήσετε και τις πληροφορίες που θα σας παρασχεθούν σήμερα.

Α) ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA

Ως γενική αρχή θα επαναλάβω ότι την άδεια για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις εκδίδει η ΕΠΟ. H UEFA από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης (Σεπτέμβριο) μέχρι και τις οριστικές αποφάσεις (Μάϊο) δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη ή συμμετοχή. Διατηρεί όμως το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους συμμόρφωσης. Συνεπώς μιλάμε πάντα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όχι κατά τη διάρκεια. Η UEFA δεν δίνει άδειες. Ελέγχει όμως αν αυτές δόθηκαν νομότυπα.

Β) Η ΕΠΟ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΕΣΕΩΝ

Η ΕΠΟ είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη για το Τμήμα Αδειοδότησης και για τα όσα αυτό εισηγείται. Το Τμήμα Αδειοδότησης είναι υπόλογο τόσο απέναντι στην UEFA όσο και απέναντι στην διοίκηση της Ομοσπονδίας για τη σωστή αξιολόγηση των φακέλων. Οι Επιτροπές της ΕΠΟ – Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης και Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης- είναι παντελώς ανεξάρτητες και πέραν του όποιου ελέγχου της ΕΠΟ. Όσο για το γεγονός ότι αποφάσεις επιτροπών επιβεβαιώνουν ή ανατρέπουν εισηγήσεις του Τμήματος Αδειοδότησης, αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για το αν δικαιώθηκε ή εκτέθηκε το Τμήμα και η ΕΠΟ γενικότερα. Αρμόδια να το κρίνει αυτό είναι μόνο η UEFA μέσω των ελεγκτικών της μηχανισμών.

Γ) ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ

Αναρωτιέμαι από πού προκύπτει η δυνατότητα υποβολής πρόσθετων στοιχείων; Τα άρθρα 19 και 20 του Δικονομικού Κανονισμού Λειτουργίας των Δικαιοδοτικών Οργάνων αναφέρουν με απόλυτη σαφήνεια τα εξής:

Ρητά δεν επιτρέπεται η κατάθεση νέων αιτημάτων (εγγράφων, δικαιολογητικών, ισχυρισμών κλπ.) και η αξιολόγησή τους κατά την συζήτηση της υπόθεσης.

Άρθρο 20

Κατάθεση εγγράφων

Η υποψήφια ΠΑΕ δικαιούται να επικαλεσθεί μόνον τα προσκομισθέντα εγκαίρως, σύμφωνα με τις προθεσμίες της εγκυκλίου, έγγραφα.

Δ) ΕΧΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ

Το Τμήμα Αδειοδότησης δεν αξιολογεί φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες. Γιατί σύμφωνα με τον νόμο μια ΠΑΕ μπορεί να έχει φορολογική ενημερότητα παρότι συνεχίζει να οφείλει. Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει αν, και τι, οφείλει έως 31.12 εκάστου έτους και όχι αν έχει ενημερότητα.

Ζ) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ - ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ – ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ.

Νομίζω ότι γι αυτό δεν χρειάζεται πρόσθετη επιχειρηματολογία, απαντήθηκε ήδη δια της απόφασης του CAS. Όσο λοιπόν και ακραίο να ακούγεται ή ενδεχομένως άδικο, αν μια ΠΑΕ πληρώσει τις οφειλές της έστω και στις 2 Απριλίου, είμαστε υποχρεωμένοι να εισηγηθούμε αρνητικά.

Η) Η Χ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ - Η Ψ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ

Θεωρώ ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από τις ΠΑΕ με ότι αυτό συνεπάγεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε όλοι με προσοχή. Ποτέ καμία ΠΑΕ δεν θα υποστηρίξει ότι ο φάκελος της έχει πρόβλημα. Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν ούτε και αναμένεται να συμβεί στο μέλλον. Μήπως λοιπόν με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε κλίμα ώστε οποιαδήποτε αντίθετη εισήγηση ή απόφαση να θεωρείται εκ προοιμίου άδικη;

Ι) ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Η ΕΠΟ δεν μπορεί να ανοίξει τους φακέλους γιατί θα κατηγορηθεί για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας με άμεση συνέπεια την ενδεχόμενη υποβολή αγωγών από τις ΠΑΕ που θίγονται. Επιπλέον, αν κάποιοι παίκτες δεν πληρώθηκαν, προσέφυγαν, δεν δέχθηκαν διακανονισμό κλπ, θα ανοίξει ο φάκελος για να τους δώσουμε βορά στο πλήθος; Και εν πάση περιπτώσει αφού εμείς είμαστε προκατειλημμένοι, εγκάθετοι, κατευθυνόμενοι κλπ γιατί οι ίδιες οι ΠΑΕ που θεωρητικά αδικούνται δεν ζητάνε να ανοίξει ο φάκελος τους για να διαπιστώσει όλος ο κόσμος αυτό που ισχυρίζονται;

Το Τμήμα Αδειοδότησης αποτελεί σύμμαχο των ΠΑΕ στην προσπάθεια για λήψη της άδειας συμμετοχής. Προς απόδειξη αυτού, το Τμήμα Αδειοδότησης αποστέλλει αναλυτικές οδηγίες στις ΠΑΕ για την εκπλήρωση των κριτηρίων, οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενημερώνει εγκαίρως για ενδεχόμενες ελλείψεις των φακέλων, είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για ερωτήσεις των ΠΑΕ και κυρίως υποδεικνύει τους τρόπους ώστε οι ΠΑΕ να λάβουν την πολυπόθητη άδεια. Το αν θα το καταφέρουν τελικά ή όχι είναι άλλη συζήτηση.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αυτοί οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από αγωνιστικά αποτελέσματα. Διότι, τον Μάρτιο που υποβάλλονται οι προϋπολογισμοί:

- δεν ξέρουμε σε τι θέση θα καταταγεί κάθε ομάδα

- δεν ξέρουμε αν θα παίξει playoff (η άδεια είναι προαπαιτούμενο αυτής της συμμετοχής).

- δεν ξέρουμε τη θέση που θα καταλάβει στα playoff, που καθορίζει αν θα παίξει 1 ή 3 προκριματικούς, τους οποίους θα πρέπει να περάσει ώστε να μπει στους ομίλους που ουσιαστικά δίνουν λεφτά.

Με τόσους λοιπόν αστάθμητους και αβέβαιους παράγοντες δεν είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ενδεχόμενες ανάγκες ρευστότητας που ανακύπτουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τους εξής τρόπους:

i) Τραπεζικά δάνεια (να έχει ήδη πιστωθεί το ποσό του δανείου).

ii) Ολοκληρωμένες και καταβεβλημένες αυξήσεις Μ.Κ. (όχι αναγγελίες αύξησης Μ.Κ., όχι ποσά προοριζόμενα για αύξηση Μ.Κ).

iii) Εγγυητικές τραπέζης (προς την Ε.Π.Ο ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση αποπληρωμή των πιστωτών).

iv) Ολοκληρωμένες συμφωνίες μετεγγραφής (όχι προσύμφωνα, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος κλπ).

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

ΜΙΛΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (Π.Ο.Α) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ Η ΠΑΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΦΕΣΗ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (Ε.Ε.Α) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.