Header Ads

Header ADS

Η σεζόν με τα μάτια του Χουμπ Στέφενς (pt.I)

Το καλοκαίρι ανέλαβε τον απαιτητικό στόχο να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στο δρόμο των επιτυχιών, των τίτλων. Σχεδόν έξι μήνες και μισή σεζόν μετά τη μέρα που έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τον Δικέφαλο, ο Χουμπ Στέφενς μιλάει για όλα στην κάμερα του PAOK TV και κάνει τον απολογισμό της ως τώρα πορείας. Δείτε το πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Ολλανδού προπονητή και διαβάστε αναλυτικά το κείμενο των δηλώσεών του...

Όταν υπογράφετε ένα νέο συμβόλαιο, όταν αναλαμβάνετε μια νέα ομάδα, κάνετε όνειρα! Ποια ήταν τα όνειρά σας όταν ήρθατε στον ΠΑΟΚ;

Φυσικά όταν ξεκινήσαμε πιστεύαμε ότι έχουμε καλή ομάδα. Μετά βλέπεις κάποιους παίκτες να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά, αλλά βλέπεις άλλους να τα πηγαίνουν περίφημα! Φυσικά κάνεις όνειρα και σκέφτεσαι ότι έχουμε πιθανότητα να μεγαλώσουμε όλοι μαζί την ομάδα στο μέλλον. Κάνουμε βήματα, όχι όμως μεγάλα, κάνουμε μικρά βήματα, πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι και οι παίκτες δεν είναι κομπιούτερ, είναι άνθρωποι, έχουν συναισθήματα και φυσικά είναι δύσκολο. Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα δώσουμε μεγάλη μάχη με τον Ολυμπιακό, όμως βρεθήκαμε δέκα πόντους πίσω κι αυτό είναι απογοητευτικό. Δεν είναι ότι δεν παίζουμε καλά, αλλά ότι δεν σκοράρουμε αρκετά κι αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα.

Μετά από έξι μήνες άλλαξαν τα όνειρά σας; Ή μήπως η τακτική με την οποία θα επιδιώξετε να πετύχετε τα όνειρά σας;

Όχι όχι…Έχουμε πάντα πιθανότητες, υπάρχουν πολλά παιχνίδια να παιχτούν κι έχουμε και πολλούς βαθμούς. Είναι απίστευτο που είμαστε δέκα πίσω από τον Ολυμπιακό. Στα 16 παιχνίδια (σ.σ. πριν το Λεβαδειακό), έχουμε κερδίσει τα 11 κι αυτό είναι καλό αποτέλεσμα σε ένα πρωτάθλημα. Όμως προφανώς δεν είναι αρκετό! Θα πρέπει να προσπαθήσουμε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος να πάμε καλύτερα και πρέπει να πάμε καλύτερα. Πρέπει να βάλουμε πιο πολλά γκολ, όπως είπα αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Δουλεύουμε σ΄αυτό κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Θα επιστρέψω στη διαφορά με τον Ολυμπιακό, γιατί θα ζητήσω την άποψή σας συνολικά για το Ελληνικό Πρωτάθλημα. Φαίνεστε ένας άνθρωπος που βάζετε πολλή πίεση στον εαυτό σας, είστε τελειομανής, θέλετε το καλύτερο για την ομάδα σας και μιλάτε για πρόοδο. Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο του ΠΑΟΚ σ΄αυτούς τους έξι μήνες;

Ναι φυσικά. Είμαι χαρούμενος, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Και φυσικά θες να είσαι πάντα τέλειος, αλλά δεν μπορείς πάντα. Μερικές φορές πρέπει να είσαι προσεκτικός με τους παίκτες που παίζουν πολλά παιχνίδια και για παράδειγμα μπορεί να είναι κουρασμένοι. Όμως κάνουμε βήματα, μικρά βήματα όπως είπα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως έχουμε πολλά να κάνουμε…

Πόσο εύκολο είναι να προσπαθείτε να χτίσετε μια ομάδα που από τον πρώτο χρόνο έχει το στόχο του πρωταθλήματος;

Είναι η δουλειά μου…Μ αρέσει η δουλειά μου να δουλεύω με τους παίκτες. Και υπάρχουν παίκτες που είναι χαρούμενοι με τον προπονητή κι άλλοι όχι! Όταν δεν παίζεις δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος! Και είναι φυσιολογικό… Πρέπει να το χειριστείς αυτό και να προσπαθήσεις να κάνεις ομάδα. Δεν υπάρχει προπονητής σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν βάζει την καλύτερη ενδεκάδα.

Κι εγώ προσπαθώ να βρω κάθε βδομάδα την καλύτερη ομάδα. Και οι φίλαθλοι γύρω από την ομάδα θέλουν να δουν κάποιους παίκτες. Όμως δεν ξέρουν τι γίνεται στην προπόνηση και τα αποδυτήρια στη διάρκεια κάθε μέρας. Ελπίζω να μας υποστηρίξουν και να έχουν κατανόηση για τα πράγματα που κάνουμε. Κι ελπίζουμε να είμαστε επιτυχημένοι.

Ως προπονητής κι ως παίκτης έχετε δουλέψει σε Βόρειες χώρες, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία. Είναι η πρώτη σας εμπειρία σε μεσογειακή χώρα. Ποιές είναι οι διαφορές που βλέπετε;

Η πρώτη διαφορά είναι η νοοτροπία. Είναι διαφορετική νοοτροπία στην Ελλάδα απ΄ ότι στην Ολλανδία ή τη Γερμανία, όχι τόσο όσο στην Αυστρία. Αυτό ήταν όμως αυτό που έψαχνα, αυτή την εμπειρία και είναι καλό να το γνωρίσω. Μαθαίνω κάθε μέρα κι ελπίζω και οι παίκτες να κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι που θέλουμε.

Βρήκατε ένα σύνολο στην ομάδα και με τη βοήθειά σας βελτιώθηκε. Μεγάλο μέρος του γκρουπ είναι Έλληνες παίκτες, βάσει σχεδίου, να στηριχθεί η ομάδα σε Έλληνες παίκτες…

Ναι φυσικά μιλήσαμε γι αυτό και είπαμε ότι είμαστε ελληνική ομάδα. Από την άλλη θα πάρεις και ξένους παίκτες. Όμως οι περισσότεροι είναι Έλληνες, ως ελληνική ομάδα και θέλουμε να φέρουμε στην πρώτη ομάδα και νεαρούς Έλληνες παίκτες. Γι΄αυτό χρειάζεται χρόνος. Και ξέρετε, ένας προπονητής δεν έχει χρόνο!

Κάθε εβδομάδα πρέπει να φέρεις μια επιτυχημένη ομάδα. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιους νεαρούς, που δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από τους επαγγελματίες παίκτες που βρίσκονται καιρό στην ομάδα. Όμως πρέπει να το δοκιμάσουμε, να χτίσουμε μια ομάδα για το μέλλον. Κάνουμε καλά βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη.

Ποιό είναι το πιο δύσκολο για έναν προπονητή σε μια καινούρια ομάδα; Να χτίσει το γκρουπ, τις σχέσεις με τους παίκτες του ή να περάσει την φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο. Ποιά είναι η πρώτη προτεραιότητα και το πιο δύσκολο πράγμα όταν αναλαμβάνετε μια ομάδα;

Ως προπονητής είσαι επίσης άνθρωπος κι έχεις συναισθήματα κι όταν πρέπει ν αποφασίσεις για την ομάδα και πρέπει να αποκλείσεις κάποιους παίκτες που δουλεύουν σκληρά για την καριέρα τους κι εσύ πρέπει να τους πεις ότι δεν είναι αρκετά καλοί, είναι σκληρό για τους ποδοσφαιριστές. Από τη μια πλευρά πρέπει να τους δείξεις εμπιστοσύνη κι από την άλλη να τους πεις ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Αυτό είναι σκληρό για τους παίκτες, αλλά και για τον προπονητή.

Αυτό που λέω πάντα: Όταν είσαι προπονητής θες να βάζεις την πιο επιτυχημένη ομάδα και θες να κερδίζεις! Όπως είπα δεν υπάρχει προπονητής που δε βάζει την καλύτερή του ομάδα. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε την καλύτερη ομάδα κάθε εβδομάδα για τον ΠΑΟΚ. Κι αν οι θεατές κι οι οπαδοί μας θα είναι απογοητευμένοι αν δεν βάλουμε τους καλύτερους παίκτες.

Πιστέψτε με έχουμε να κάνουμε με παίκτες με εμπειρία, όμως κι αυτοί πρέπει να φέρνουν όλη την εβδομάδα ό,τι έχουν. Κι όταν δεν το κάνουν πρέπει ως προπονητής να παίρνεις την απόφαση κι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μερικές φορές καταλαβαίνω πως σκέφτονται κι ότι είναι σκληρό και για μένα είναι δύσκολο. Δεν μπορώ να το κάνω αλλιώς! Θέλω να βάλω νικήτρια ομάδα! Πολλές φορές είναι δύσκολες οι αποφάσεις.

Ο κ. Σαββίδης είπε: «ξέρουμε τον προπονητή, τον πήραμε γι αυτό το λόγο, είναι ένας σκληρός προπονητής και τώρα μένει να αποδειχθεί αν μπορούν οι παίκτες να αντέξουν έναν τέτοιο προπονητή». Τι νομίζετε; Πως είναι οι σχέσεις οι δικές σας, του προπονητικού τιμ και των ποδοσφαιριστών;

Προσπαθούμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους παίκτες κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν είσαι ειλικρινής, είσαι και σκληρός απέναντι σε κάποιους. Όταν οι παίκτες δεν δίνουν αυτό που θέλουμε ως ομάδα, είναι πολύ δύσκολο και το καταλαβαίνω. Είναι αυτό που σας είπα, είμαι ένας προπονητής που μπορεί να γίνω σκληρός, αλλά είμαι ειλικρινής, απέναντι στους παίκτες και απέναντι στον εαυτό μου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ολόκληρη τη ζωή. Να είσαι ειλικρινής.

Και αισθάνεστε ότι αυτό έχουν αρχίσει να το αποδέχονται;

Υπάρχουν παίκτες που το αποδέχονται και κάποιοι που δεν το αποδέχονται. Δεν έχω άλλον τρόπο όμως. Πρέπει να τους πω ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Χρειάζεσαι σε μια χρονιά τον καθένα. Όμως με κάποιον τρόπο πρέπει να του πεις ότι αυτή την εβδομάδα δεν ήταν αρκετά καλός. Και την επόμενη να έχεις τραυματισμούς και πρέπει να τον πάρεις και να τον βάλεις. Πρέπει να του δώσεις αυτοπεποίθηση.

Όταν όμως για 3 εβδομάδες, 3 ματς του λες ότι δεν είναι αρκετά καλός και την 4η πρέπει να τον βάλεις, είναι κάτι που θέλει διαχείριση. Δεν είναι και τόσο εύκολο. Έχεις να κάνεις με νέους ανθρώπους, που σκέφτονται και τον εαυτό τους, όχι μόνο την ομάδα. Οι παίκτες σκέφτονται πρώτα τον εαυτό τους και μετά την ομάδα. Ο προπονητής οφείλει να σκέφτεται αντίστροφα. Υπάρχει διαφορά. Το κάνω με τον τρόπο του κι ελπίζω πρώτον να είμαι επιτυχημένος και δεύτερον να το αποδεχτούν και οι παίκτες.

Τι διαχωρίζει έναν καλό, έναν μεγάλο προπονητή, από έναν μέτριο;

Το να κερδίζεις! Όταν κερδίζεις είσαι καλός. Νομίζω πάντα πρέπει να είσαι ειλικρινής και να προσπαθείς να παίζεις με τον παίκτη που αισθάνεται καλά, που μπορεί να φέρει το ταλέντο του στην ομάδα. Κάποιοι που δεν μπορούν, δεν θα παίξουν. Νομίζω τώρα έχουμε μια καλή ομάδα, καλούς παίκτες και το διαχειριζόμαστε. Και δεν είμαι μόνος μου.

Έχω τον Γιώργο, τον Τον, τον Τσίμα, τους γιατρούς. Όλοι είναι σημαντικοί, το ιατρικό τιμ. Οι άνθρωποι γύρω από την ομάδα, στη διοίκηση. Είναι επίσης σημαντικοί. Έχουμε πολλά να κάνουμε στις προπονήσεις, τα ματς σε ολόκληρη τη σεζόν. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου! Έχεις πολύ κόσμο γύρω σου και τους χρειάζεσαι.

Κι είναι πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι μπορείς να δουλέψεις μαζί τους, να τους δώσεις την ελευθερία να δουλέψουν με τον τρόπο τους, να αισθάνονται καλά μ΄αυτό που κάνουν κι αυτό ισχύει και για τους παίκτες. Είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να αισθάνονται το σώμα και το μυαλό τους καλά. Όταν συμβαίνει αυτό, θα φέρουν και καλό αποτέλεσμα.

Θα σας πάω πίσω στο τέλος της ποδοσφαιρικής σας καριέρας. Συμπαθούσατε τον προπονητή που σας είπε να σταματήσετε το ποδόσφαιρο;

Όχι, όχι! Δεν συμφωνούσα μαζί του! Και πιστέψτε με και οι παίκτες που φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους, το βλέπουν έτσι, όπως εγώ. Δεν συμφωνούσα και πάλευα να μην τελειώσω την καριέρα μου. Όμως πιστέψτε με ότι τώρα, μετά από τριάντα χρόνια, μπορείς να πεις ότι είχε δίκιο και το είπε την κατάλληλη στιγμή. Και τελείωσα την καριέρα μου στα 32.

Και μεγάλωσα με την ομάδα μου, την PSV τότε, έχτισα την καριέρα μου ως προπονητής και αυτό ήταν σπουδαίο. Αλλά το να το αποδεχτώ ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορείς να το αποδεχτείς. Και το καταλαβαίνω ότι και παίκτες στην ομάδα που βλέπουν την καριέρα τους να τελειώνει και δεν είναι και τόσο εύκολο να είσαι ειλικρινής μαζί τους.

Και είναι πολύ δύσκολο για τους οπαδούς να το αποδεχτούν, που βλέπουν πάντα την καλή πλευρά στην ιστορία τους. Όμως η ιστορία δεν είναι το πιο σημαντικό, το μέλλον είναι το σημαντικό, να δουλέψουμε για το μέλλον. Ειδικά για έναν προπονητή του ΠΑΟΚ.

Το ρωτάω γιατί πολλές φορές από το καλοκαίρι, χωρίς να πω συγκεκριμένα ονόματα, συμβαίνουν όμως αρκετά πράγματα στη διάρκεια της σεζόν που σας βγάζουν από το πρόγραμμά σας. Μπορείτε να υπολογίζετε σε κάποιους, σε κάποιους άλλους όχι. Είχαμε την ιστορία με τον Κάτσε, τον καυγά με το Χακόμπο, κάποια πράγματα που καθημερινά μπορεί να αλλάξουν το πρόγραμμά σας. Πως αντιδράτε σ΄αυτό;

Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Βλέπεις πάντα τι είναι καλό για την ομάδα. Όπως σας είπα θέλω κι εγώ μια νικήτρια ομάδα. Κάποιες φορές πρέπει να πάρεις αποφάσεις που δεν είναι ευχάριστες. Πρέπει να το κάνεις για να έχεις νικήτρια ομάδα και καλό αποτέλεσμα στο ματς της εβδομάδας, ή στα ματς του Γιουρόπα ή του Κυπέλλου.

Θες να κερδίσεις όλα τα ματς, αν και ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Προσπαθούμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να πάρεις αποφάσεις, να είσαι ειλικρινής και να δεις πάντα το καλό της ομάδας. Μερικές φορές, όπως λέω στους παίκτες που δεν τα πήγαν καλά, πρέπει να πάρεις μια απόφαση.

Είναι πολύ δύσκολο, πιστέψτε με. Και είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθεί κάποιος. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε… Δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε, πρέπει να πάμε παραπέρα. Και οι παίκτες πρέπει να το καταλαβαίνουν αυτό. Κι αν όχι… Συγγνώμη! Πρέπει να πάμε παρακάτω, δεν μπορούμε να σταματήσουμε.

Απ΄ότι ξέρω για σας τους έξι μήνες που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε μαζί σας, απ΄ότι βλέπουμε καθημερινά, νομίζω ότι είστε ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι καυγάδες, οι εκρήξεις σε μια ομάδα. Τις αφήνετε να υπάρχουν, ακόμη κι αν δυο παίκτες θέλουν να μαλώσουν, νομίζω ότι χαμογελάτε..

Μερικές φορές είναι καλό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Ακόμη κι αν κάποιοι παίκτες καθυστερήσουν, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις! Να φέρεις ένα σοκ στην ομάδα. Και να προσπαθήσεις ακόμη και σ΄αυτή την περίπτωση να είσαι ειλικρινής απέναντι στην ομάδα.

Φυσικά πρέπει να βρω τρόπους να δώσω στους ποδοσφαιριστές αυτό που χρειάζονται κάποιες στιγμές. Συμβαίνουν πολλά πράγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις. Και εκείνοι πρέπει να ξέρουν ότι ακόμη κι εσύ παίζεις κάποιες φορές παιχνίδια μαζί τους! Πρέπει να το ξέρουν και νομίζω ότι είναι καλό να παίζεις με τους παίκτες σου και το επιτελείο σου. Και τους αρέσει, πιστέψτε με!

Μιλάτε πολλές φορές με τον όρο «ομάδα». Από ποιές μικρές λεπτομέρειες αντιλαμβάνεστε ότι το σύνολό σας γίνεται «ομάδα»;

Το βλέπεις στα αποδυτήρια…Το βλέπεις πως πηγαίνουν μεταξύ τους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό όμως να έχεις μια όμάδα γύρω από την ομάδα. Αυτή η ομάδα είναι πολύ σημαντική γιατί οι παίκτες βλέπουν ότι εμείς δουλεύουμε όλοι μαζί κι εκείνοι πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί. Δεν πρέπει να τους επιτρέψεις να δουν ότι εμείς δεν είμαστε η ομάδα γύρω τους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, όταν χτίζεις το δικό σου γκρουπ να είναι με ανθρώπους που είναι επίσης ειλικρινείς. Και να δίνεις αυτή την αίσθηση στην ομάδα. Αυτό είναι σημαντικό.

Λέτε κάτι πολύ σημαντικό τώρα και πρέπει να πω ότι εσείς φέρατε μαζί σας μόνο τον Τον Λόκχοφ. Συμφωνήσατε να συνεργαστείτε βεβαίως με τον Τσίμα Ονιέικε που γνωρίζατε από την Ολλανδία και συναντήσατε εδώ τον Γεωργιάδη. Πόσο εύκολο είναι για σας να εμπιστευτείτε ανθρώπους που δεν ξέρατε και με τους οποίους δεν είχατε συνεργαστεί;

Δίνεις σεβασμό και παίρνεις σεβασμό πίσω. Αυτό ελπίζω. Γνωρίζω τον Γιώργο ως παίκτη κι ως άνθρωπο που δούλεψε μ΄αυτό το γκρουπ πέρυσι. Και για μένα ήταν πολύ σημαντικό να είναι στο προπονητικό επιτελείο αλλά τον προτιμούσα μέσα στο τεχνικό τιμ. Γνωρίζει τους παίκτες και τις λεπτομέρειες καλύτερα απ΄όσο ξέρουμε εμείς.

Και μετά βλέπεις πως πηγαίνει τις πρώτες εβδομάδες. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρα πολλούς νεαρούς παίκτες μαζί μου στην προετοιμασία, να έχουν την εμπειρία και την ευκαιρία να δείξουν την ποιότητα που έχουν. Κι εκεί μαθαίνεις πολλά, στην προετοιμασία… Βλέπεις παίκτες να γυρίζουν από διακοπές και…κάποιοι τα πήγαν καλά, κάποιοι όχι τόσο καλά. Μιλάς μαζί τους και είναι σημαντικό να έχεις ένα επιτελείο που χτίζεις μαζί τους. Και φυσικά δεν είμαστε κάθε μέρα 100% σύμφωνοι μεταξύ μας. Και ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του.

Όμως, εσωτερικά! Να μη βγαίνει έξω. Αυτό λέω και στους παίκτες μου. Όταν θέλουν να μου πουν κάτι, να έρχονται σε μένα, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές γι΄αυτό το λόγο! Είναι σημαντικό. Κι αν ένας παίκτης δεν μπορεί να έρθει σε μένα, μπορεί να πάει στον Τσίμα, ή στον Τον, τον Γιώργο, ή στον γιατρό, σε οποιονδήποτε. Και είναι σημαντικό και φυσιολογικό να έρχονται οι πληροφορίες σε μένα. Και είναι σημαντικό που οι παίκτες το ξέρουν πια αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.