Header Ads

Header ADS

Συνέντευξη Μώραλη στην "Ώρα των Πρωταθλητών"

Ο πρόεδρος της Super League κ. Γιάννης Μώραλης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η Ώρα των Πρωταθλητών" στη NOVA και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ.κ. Γιάννη Καραλή και Αντώνη Καρπετόπουλου.

«Είχα γνώση για τα προβλήματα που θα προκύψουν, αφού ήμουν στη Σούπερ Λίγκα και γνώριζα τι θ΄ αντιμετωπίσω. Έχω τη διάθεση να υπάρξει βελτίωση σε ορισμένα πράγματα. Δεν αιφνιδιάστηκα απ΄ αυτά που συνάντησα, απλά ελπίζω η δουλειά που ξεκινήσαμε να φέρει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον», σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής.

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι "το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στο ποδόσφαιρο" και διευκρίνισε: "Αντίθετα, η αστυνομία λαμβάνει από το ποδόσφαιρο πολλά εκατομμύρια για τις υπηρεσίες της στα γήπεδα, το 10% από τα τηλεοπτικά και το 5% από τα εισιτήρια. Επίσης το κράτος λαμβάνει άνω των 50 εκ. ευρώ το χρόνο από τις πάσης φύσης φόρους από τις 16 ΠΑΕ της Super League."

Επίσης ο κ. Μώραλης τοποθετήθηκε για τη σύμβαση διαφημιστικής προβολής της ΟΠΑΠ Α.Ε.: "Την τριετία 2009-2011, ο ΟΠΑΠ έδωσε διαφήμιση, διότι για διαφήμιση πρόκειται και όχι χορηγία, 53 εκατ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα. Την τριετία 2012-2014 θα δώσει 27 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει 50% μείωση λόγω της κρίσης; Άρα για ποια πρόκληση και υπερβολικά χρήματα μιλάμε; Και η διαφήμιση στη φανέλα ανταποδοτική είναι. Τα 400 χιλ. ευρώ που δίνονται σε κάθε μια πό τις 11 από τις 16 ομάδες είναι νούμερο που “παίζει” στην αγορά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κρατικοδίαιτο".

Για το θέμα της γηπεδικής βίας, χωρίς να παραγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί και στις ΠΑΕ, ο πρόεδρος της Super League τόνισε: "Το πρόβλημα της γηπεδικής βίας στην Ελλάδα δεν είναι ταξικό, όπως στη Βρετανία τις δεκαετίες του 70 και του 80 με την εργατική τάξη και τους ανθρακωρύχους. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, πολιτεία, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, τι βία έχουμε, να την καταγράψουμε, να δούμε τις ευθύνες του καθενός και να την αντιμετωπίσουμε".

Σχετικά με το ζήτημα της συμπεριφοράς παραγόντων και των ανακοινώσεων ομάδων που "τραυματίζουν" την εικόνα του ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της διοργανώτριας σημείωσε: "Στο θέμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας φταίμε όλοι. Πρέπει να υπάρξει εσωτερικός κανονισμός συμπεριφοράς, για παράγοντες που κατηγορούν το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Δεν γίνεται να αυτοπυροβολούμαστε.

Είναι απαράδεκτο απ’ όπου κι αν γίνεται. Δεν γίνεται να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Και κάποια στιγμή πρέπει να λέμε και ονόματα στην Ελλάδα. Αυτός στήνει παιχνίδια, αυτός τα παίρνει κτλ. Όχι συλλήβδην ισοπέδωση. Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε όλο το ποδόσφαιρο αν κάποιοι έχουν παραβατική συμπεριφορά. Φταίει το ποδόσφαιρο που δεν αποφασίζει ο ανακριτής να τελειώσει το θέμα των "στημένων" και κρατούνται όμηροι τόσοι άνθρωποι;»

Για την εκπόνηση μελέτης για την εγκαθίδρυση μόνιμου συστήματος εποπτείας των οικονομικών στοιχείων των ΠΑΕ-Μελών της Super League ο κ. Γ. Μώραλης δήλωσε: "Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα αυτοελέγχου, για να καθοδηγούμε τις ομάδες. Μετά τις αδειοδοτήσεις διαπιστώσαμε ότι κάποιες ομάδες έχουν δυσθεώρητα χρέη. Εμείς θέλουμε να μην επιτρέπουμε στις ομάδες να φτάνουν στο σημείο αυτό. Μέσα από ασφαλιστικές δικλίδες, όταν οι ΠΑΕ χρωστάνε, να παρακρατούνται ποσά από το κοινό ταμείο της λίγκας.

Πάντως οι περισσότερες διοικήσεις στις προβληματικές ΠΑΕ, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένες και πιο ώριμες. Οι ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι άνθρωποι που είναι τώρα τις ομάδες αυτές, δεν δημιούργησαν αυτά τα χρέη και τρέχουν να τα καλύψουν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο αυτό. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε μια κεντρική παρακολούθηση για να ελέγχουμε όλα αυτά τα θέματα."

Για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων ο πρόεδρος της Super League σημείωσε: "Προσωπικά εκτιμώ ότι πράξαμε σωστά και διαφοροποιήσαμε τις ποινές, καθώς δε μπορούσαμε να διανοηθούμε ούτε εμείς, ούτε το κανάλι που πληρώνει ότι δε θα λάβουν άδεια ομάδες όπως η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός ή κάποιοι άλλοι μεγάλοι σύλλογοι.

Δικαιολογημένα έχουν παράπονο οι καλοπληρωτές παράγοντες, αλλά θεωρώ ότι πήραμε τη σωστή απόφαση. Επιτρέψαμε τις μεταγραφές με περιορισμούς, θέσαμε τον όρο να αποκτούν νεαρούς Έλληνες, το κάναμε στοχευμένα ώστε να έχουμε περισσότερους Έλληνες στο πρωτάθλημα."

Για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και για τις αδειοδοτήσεις, ο πρόεδρος της Super League είπε: "Ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα 16 ομάδες κι αυτό είναι, αν και αυτονόητο, μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης το γεγονός ότι πετύχαμε ν΄ αρχίσουμε στην ώρα μας. Δεν ήταν μικρό επίτευγμα αυτό. Σε καμία από τις 16 ομάδες δεν είχε περάσει από το μυαλό να γίνουμε 18.

Όλες οι κουβέντες που κάναμε ήταν για την προοπτική μείωσης, όχι αύξησης των ομάδων. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, με απόφαση της ΕΠΟ και τη βούληση της πολιτείας, αποφασίσαμε να γίνουμε 18. Πλέον, βάζουμε μια διετία μπροστά μας για να αλλάξουμε θεσμούς και δομές, να δούμε όλα τα προβλήματα, τα οικονομικά, να δούμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι αν αντέχουμε στη χώρα μας τρεις επαγγελματικές κατηγορίες."

"Τέλος ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι να ρυθμιστούν οριστικά οι σχέσεις ποδοσφαίρου και Πολιτείας, καθώς και οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που έχει η κάθε πλευρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.